8 причини, поради които специалистите по подбор все още не разбират опита на кандидатите

 

автор: Ед Нюман 

Често си позволявам да описвам търсещите работа като най-подценяваната клиентска група и все още много вярвам в това твърдение.

Клиентите имат някакви очаквания, които идват от натрупания им опит, когато купуват някаква стока или услуга. Като няма никаква разлика при кандидатите за работа. Сега повече от всякога очакванията към кандидатите са по-високи от всякога, но може да се каже същото и за техните очаквания към компаниите  (доб. коментар от KSI).

Включвайки се в работната сила от 1980, виждам че има голяма промяна в отношението на специалистите по ЧР.

Въпреки че много се е променил процеса по подбор, нещо си остава непроменено – значението на позитивния опит на кандидатите в процеса на кандидатстване и приноса му към създаване на работодателската марка.

8 причини, поради които работодателите не струват в очите на кандидатите

Според изследването на Bersin’s 2017 Perspective, “Компаниите харчат по $240 милиарда долара на година за дейности по набиране и подбор на нови служители само в Щатите.”

Базирайки се на методи като одит и изследване, което обхваща 600 от най-големите компании, влизащи във Fortune 1000, стигнахме до дефиниране на няколко важни области, които описват клиентския опит на кандидатите с работодателите по време на процеса им на кандидатстване за работа.

1. 75% от компаниите не комуникират последователно статуса на кандидатстване на кандидатите. 

Едно от най-големите предизвикателства в подбора на служители е, че опита на кандидатите се базира най-вече на обратната комуникация от компанията за тяхната кандидатура – особено на онези, които са били отхвърлени. 

Въпреки че много кандидати получават системно-генерирани съобщения за това, че тяхната кандидатура е била получена, те често очакват седмици, дори в някои случаи месеци за някакъв напредък по тяхната кандидатура.

Много пъти са оставени „в тъмното“ с никакъв отговор след като са натиснали бутона „кандидатствай“.

2. Събиране на обратна връзка за опита на кандидатите по време на тяхното кандидатстване би могъл да бъде много полезен, но никой не го прави.

Когато новоназначените служители вече са започнали в една компания, те често биват питани за това какви са впечатленията им от процеса по подбор.

Но 96% от компаниите пропускат най-голямата възможност да попитат за техният опит по време на подбора най-големия си клиент, а именно отхвърлените кандидати.

3. 96% от кариерните сайтове на компаниите са статични, без персонализирана информация или без никаква такава. 

Кандидатите търсят персонализирано отношение и информация, когато посещават сайтовете на компаниите като например препоръки за работата, статии или публикации в блога, който да съответства на техните опит и интереси. За съжаление много компании имат на техните кариерни сайтове много „запълващо“, без по-конкретен смисъл или по-често актуализирано съдържание.

По-лошото е, че много компании инвестират в създаване на брандирано съдържание на техните кариерни сайтове, но пропускат когато кандидата влезне на сайта за конкретна позиция да има специално обръщение, а има само обща информативна част.

4. Въвеждането на излишна информация изнервя кандидатите, които често изоставят непопълнена кандидатурата си. 

Спомням си времената, когато изпращането на професионално резюме беше нещо нормално. След това се появи традиционната онлайн форма за кандидатстване, а след това се появи и LinkedIn резюмето.

Въпреки това 85% от компаниите изискват от кандидатите да прекарват значетелна част време в попълване на работно резюме, обучителна история, както и други ненужни полета.

Това са полета, които или трябва да са предварително попълнени в автобиографията или не трябва да бъдат изисквани на първи етап от заявяване на интерес за определена позиция.

За останалата част от причините ще поговорим на 28.02.2017 на

„Успешен подбор – ефективност и тенденции“

форум за актуалните тенденции, предизвикателства и добри практики в намиране и селекция на нови служители.

Можете да видите повече във видеото.